Kjennetegn, Historie og Helse
Balineser
Andre Raser
Balinesen er en pen og flott katt. De er veldig glade i folk og liker å være sammen med eieren sin. Disse kattene er smarte og lekne, og de maler og snakker mye. De vil gjerne ha oppmerksomhet også. Selv om rasen ikke er så gammel, har den fort blitt godt likt av mange rundt om i verden.
Nøkkelinformasjon
Opprinnelse | USA |
---|---|
Pelsmønster | Maskemønstret |
Pelslengde | Langhåret |
Helseproblemer
- Progressiv netthinnesvinn
- Skjeling
- Systemisk amyloidose
Historien For Balineser
Sammenlignet med mange andre katteraser har ikke balinesen en lang historie. Rasen dukket opp i USA på 1940-tallet, selv om mange tror den kommer fra Bali. Det hele startet da noen siamesere plutselig fikk langhårete kattunger. Oppdrettere likte utseendet og begynte å avle for å få flere kattunger med lang pels og en slankere kropp. På 1950-tallet satte de i gang et eget avlsprogram. Oppdretterne syntes at disse kattene beveget seg like elegant som monkene i templene på Bali, og det er derfor rasen fikk dette navnet.
Kennetegn For Balineser
Balinesen har en sterk og muskuløs kropp som er lang og slank. Hodet deres er avlangt og formet som en kile, og sitter på en lang og tynn hals. De har store, spisse ører som rager over de vakre, mandelformede øynene. Øynene har en dyp, havblå farge. Beina deres er lange og tynne, og ender i små søte poter
Pels
Pelsen til en balineser er middels til lang og silkemyk å ta på. I motsetning til mange andre langhårede katter, røyter balinesen lite. Dette gjør den bare enda mer populær.
Farger og Mønster
Balinesen har ofte samme eller lignende pelsfarge som siameseren. Pelsen deres har et ofte et flott mønster. Dette kommer av en endring i et stoff som styrer fargeproduksjonen i kroppen, og gjør at fargefordelingen påvirkes av temperatur. De kaldere delene av kroppen, som ansiktet (rundt øyne, nese og munn), ørene, beina og halen, får mørkere farge. Den varmere kroppen blir lysere.
Pelsen kan fargene som fløte, kanel, beige, rød, sjokolade, lilla eller blå. Noen katter kan også ha sølvfarge i pelsen. På nettsiden til Den amerikanske katteavlsforeningen (CFA) kan du finne en full liste over alle mulige fargekombinasjoner for balinesen
Hvor stor blir en Balineser?
Størrelse Balinesen er en flott, mellomstor katt med en slank og sprek kropp. Sammenlignet med siameseren er balinesen lang og tynn, men den lange pelsen gjør at den ser enda mer langstrakt ut.
Vekt Voksne hunnkatter av balineserrasen er mindre og lettere enn hannene. Hunnene veier vanligvis mellom 2,3 og 3,6 kilo, mens fullvoksne hanner kan veie mellom 3,6 og 5,4 kilo.
Hvordan ta vare på en Balineser Katt
Å ta vare på en balineser, er som med alle katter. Det krever tid, oppmerksomhet og kjærlighet. Å lære om din balinesers spesielle behov for stell, mat, oppmerksomhet, kjærlighet og tannhelse vil hjelpe deg med å holde katten frisk, fornøyd og sunn i mange år framover. En glad og fornøyd katt resulterer ofte i en glad og fornøyd katteeier!
Pelspleie Det holder å børste pelsen til en balineser en gang i uken. Selv om de har lang pels, har de ikke underpels. Dette betyr at pelsen deres ikke så lett blir floket som hos mange andre langhårede katter. Det er også lurt tørke bort rusk fra øyeområdet.
Kosthold Som mange andre katter bør balinesen få mat som passer for katter. Det er viktig å passe på mengden mat, så den får akkurat nok kalorier. Balinesen kan være kresen med maten, så det kan ta litt tid å finne en matrutine og type mat som katten liker.
Det er like viktig å gi katten friskt vann fra springen. Mange katter, inkludert balinesen, drikker mer hvis de har en vannfontene eller en vannskål som står et annet sted enn matskålen.
Røyting Balinesen har flott pels uten underpels. Dette betyr at pelsen ikke så lett blir floket som hos mange andre langhårede katter. Det holder vanligvis å børste pelsen en gang i uken, men i perioder når katten røyter mer enn vanlig, kan det være nødvendig å børste oftere.
Kjente Utfordringer Med Helsen
Balinesen er stort sett en frisk katterase. Men de kan få noen helseproblemer:
- Øyesykdommen PRA, som gjør at synet gradvis blir dårligere
- Skjeling (øyne som peker i forskjellige retninger)
- En sjelden, men alvorlig sykdom som heter systemisk amyloidose. Noen studier viser at balinesen kan ha større sjanse for å få denne sykdommen. Den oppstår når et bestemt protein hoper seg opp i leveren og andre deler av kroppen, noe som kan være farlig.
Som for alle katter, er det viktig å passe på tennene til balinesen. God tannhelse henger sammen med god helse ellers i kroppen. Derfor bør du pusse tennene til katten hjemme og ta den med til dyrlegen for regelmessig tannrens. Dette holder smilet til katten fint og hjelper den å holde seg frisk.
Personligheten til Abyssinian
Balinesen har en flott personlighet som passer i mange ulike hjem. Men husk at alle katter er forskjellige, akkurat som mennesker.
Temperament Balinesen ser elegant ut, og den er like kjærlig som den er pen. Den liker både å gi og få mye kos. Den setter pris på å sitte på fanget ditt, men liker ikke å være alene altfor lenge.
Aktivitet En av de beste tingene med balinesen er at den er veldig smart. Den lærer lett triks og kan til og med leke apport like bra som en hund. Balinesen er kjent for å være sprek og atletisk, så det er viktig å leke med den hver dag og gi den forskjellige leker. Selv om den har mye energi, liker den også å slappe av på fanget ditt.
Sosialisering Balinesen er veldig kjærlig og liker vanligvis å være sammen med både folk og andre dyr i hjemmet. Men den er også kjent for å snakke mye og kreve oppmerksomhet. Derfor trives den ikke hvis den blir oversett eller må være alene lenge. Hvis den ikke får nok oppmerksomhet, kan den begynne å oppføre seg dårlig. Det kan være veldig givende å sosialisere en balineser, men det tar tid og krever tålmodighet. Tenk nøye gjennom om denne aktive og oppmerksomhetskrevende katten passer for deg og din kalender.
Ta vare på en Balineser Som Kattunge
Å ta vare på en balineskattunge er ganske likt som for andre kattunger. Her er noen viktige ting å huske på:
- Helsekontroller og vaksiner: Det er veldig viktig å ta kattungen til dyrlegen for sjekk og ta de nødvendige vaksinene katten din trenger.
- Sikre hjemmet: Gjør hjemmet trygt for kattungen. Pass på at den ikke kan komme seg ut, der den kan møte farer som andre dyr, biler og andre farer.
- Tannstell: Lær deg hvordan du skal pusse tennene til katten. Det er lettere å venne katten til dette når den er liten.
- Følg med på hvordan kattungen vokser: Legg merke til hvordan kattungen utvikler seg. Da blir du godt kjent med den og kan lettere se om noe forandrer seg.
- Se etter skjeling: Noen balineskattunger blir født med øyne som skjeler. Dette kalles strabismus og er vanligvis ikke farlig hvis katten er født sånn. Men hvis en voksen katt plutselig begynner å skjele, kan det være tegn på noe alvorlig.
Ofte Stilte spørsmål
- Hvor store kan balineskatter bli? Voksne hannkatter kan veie mellom 3,6 og 5,4 kilo. Voksne hunnkatter kan veie mellom 2,3 og 3,6 kilo.
- Hvordan er personligheten til en balineser? Balinesen er en veldig kjærlig katt. Den gir deg gjerne mye oppmerksomhet, men vil også ha mye tilbake. Den er aktiv og leken, veldig smart, og snakker mye. Stille stunder er mer unntak enn regel med den pratsomme balinesen.
- Hvor lenge lever balineskatter? Balinesen er kjent for å leve lenge. De kan ofte bli over 20 år gamle.
Balineser Kjennetegn
Karakteristikk | Beskrivelse |
---|---|
Levetid | Opptil 20+ år |
God med | Familier, andre kjæledyr |
Røyting | Lav til middels |
Leken | Høy |
Kjærlig | Høy |
Aktivitetsnivå | Høy |
Pratsom | Høy |
Treningsbehov | Middels til høy |
Referanser:
https://tica.org/breed/balinese
https://cfa.org/breed/balinese
https://www.purina.no/finne-et-kjaeledyr/katteraser/balineser